HTML

Dózsakerti Közösségi Ház

A Dózsakerti Közösségi Házban megtartott programokról, eseményeiről számolunk be, közöljük a Dózsakerti Hírmondóban megjelent fontosabb cikkeket, fotókat, plusz a háttéranyagokat. Ezenkívül néhány városi hír, helytörténet is szerepel az írásaink között.

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Mi várja a gyerekeket a dózsakerti táborokban?

2013.04.19. 11:05 vastamás

Tudtad, hogy a kutatók több mint 200 ezer magyar népmesét gyűjtöttek össze, míg Németországban alig 6000 mesét sikerült összegyűjteni? Meséink gyökerei a távoli múltba, Európa és Ázsia peremvidékéig nyúlnak vissza: sok rokonvonást mutatnak a keleti népekkel, mégis teljesen egyedülállóak. A világon egyetlen más nép meséiben sincsenek Fanyűvők, Vasgyúrók, nincs Hétszünyű Koponyányimonyók: a kovácsok (tárkányok) olyan képességekkel és mesterségbeli tudással bírtak, hogy már-már a varázslóként tisztelték őket. Népdalaink, költészetünk is bámulatos képi és szókincsbeli gazdagságot, tájanként érzékelhető változatosságot mutatnak, amelynek szintén aligha vannak párhuzamai a világon: eredetük viszont igazolhatóan kelet felé mutat...

tt_olvas.jpg

A táborban ezeket a hagyományokat is érintik a vezetők szinte mindegyik turnusban: olyan dolgokat is megtudhatunk például a két jurtatáborban, a zenetáborban, amelyekre nem mindig hívják fel a figyelmet más helyeken. Persze mindezt játékos, szemléletes formában teszik. És hogy a mozgás, a látványosság sem maradjon ki, sok túrára, kirándulásra hívjuk a táborlakókat a Vértes erdeibe. Sokan nem jártak például még a Mátyás-kúton, a Gorba hegyen: most alkalom nyílik egy-egy egész napos barangolásra. Tavaly "csak" a Turul Parkerdőig merészkedtünk, de  a virgonc gyerekeknek meg sem kottyant ennyi "terhelés", ráadásul sokan jártak már arrafelé. A mostani túrákon viszont arra törekszünk, hogy a kevésbé ismert helyekre jellemző legendákat, történelmi adalékokat is összeszedjük és megosszuk a gyerekekkel. 

A magyar hagyományokhoz tartozik a rovásírás is: a táborban ezzel is foglalkozunk. Aki nagyobb figyelmet szán rá, akár meg is tanulhatja: a "rovásírás-tudók" szerint nem ördöngősség. Aki nem, az sem veszít vele, mert egy régi magyar kultúrtörténeti hagyományt ismerhet meg. Ez bár nem "kötelező tananyag" az iskolákban, annyit azért érdemes tudni róla, hogy nagyon fontos része volt eleink életének, annak, hogy olyan eredményeket értek el (és örökítettek meg), amely Európában ritkaságszámba ment.

Persze a mozgásról sem feledkeztünk meg. Akárcsak tavaly, az idén is lesz görkorcsolyázás, sorversenyek és játékos "erőpróbák" a Közösség Ház hatalmas udvarán, egy nap a Sportcsarnokban, ahol akár az konditeremben, akár az ökölvívóknál, akár a súlyemelőknél nézhetik meg, próbálhatják ki, milyen kemény munkát végeznek sportolóink a szép eredményekért. 

Valamennyi táborban lesz ezen kívül kézműves-foglalkozás (levezetésképpen), hogy mindegyik gyerkőc saját maga készítette ajándékkal zárja az itt eltöltött hetet. Megtanulnak dolgozni a különféle anyagokkal (papír, drót, hurkapálca, színes ceruzák stb),  amikből szép dolgok születhetnek. De emellett jut idő szórakozásra is, lesz például házi csocsóbajnokság, sakk, társasjáték, de még "klasszikus" mesefilmeket is nézhetünk, ha a kedvünk úgy hozza...

A táborokat iskoláskorú gyerekeknek hirdettük meg, de természetesen azok a gyerekek is nyugodtan jöhetnek, akik most ősszel mennek majd iskolába. Ők is részesüljenek ebből az élményből...

Szólj hozzá!

Címkék: nyár tábor mesék világa

A bejegyzés trackback címe:

https://tatabanya-dozsakert.blog.hu/api/trackback/id/tr335234655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása