HTML

Dózsakerti Közösségi Ház

A Dózsakerti Közösségi Házban megtartott programokról, eseményeiről számolunk be, közöljük a Dózsakerti Hírmondóban megjelent fontosabb cikkeket, fotókat, plusz a háttéranyagokat. Ezenkívül néhány városi hír, helytörténet is szerepel az írásaink között.

Friss topikok

Naptár

június 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Napi jegyek a nyári táborainkba

2013.06.25. 22:15 vastamás

A Dózsakerti Közösségi Házban szervezett élményszerző táborokba napi jegyek is válthatók.

Információ: 06-30/3737-038

Szólj hozzá!

Címkék: tábor

Szertartások a jurtatáborban

2013.06.25. 09:08 vastamás

Június 24-én kezdődtek meg az élményszerző nyári táborok a Dózsakerti Közösségi Házban az általános iskolásoknak. Az első héten Tuba vezér (képünkön), majd Barát István ismerteti meg a tábor ifjú lakóival a régi magyarok szellemi és kulturális örökségét, kezdve a nyelvtől a régi magyar meséken át a harcmodorig, a jurta felépítéséig.

A táborszervezők persze gondoltak a felnőttekre is: lesznek olyan előadások, amelyek megértéséhez már élettapasztalat, több történelmi ismeret és főként nyitottság szükségeltetik. Három előadás is várja majd az érdeklődőket a közeli napokban Barát István előadásában, amelyre mindenkit várunk a dózsakerti jurtatáborba.

A program:

JÚNIUS 26., SZERDA 18.30

 Szent Iván legendája, Ispiláng, Nyári napforduló vége, a Tűz őselem minősége. Tűzugrás

 

JÚLIUS 1., HÉTFŐ 18.30

 Parázson járás – szertartás

 

JÚLIUS 2., KEDD 18.30

Jel/Mágia – dobzenével

 

Az előadásokhoz a hozzájárulás: 1000 Ft / alkalom

t037.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: tábor szertartások ősmagyar tábor

Nyaralás előtt...

2013.05.13. 14:56 vastamás

 

ÉLMÉNYTÁBOROK 2013

REGISZTRÁCIÓS LAP

Gyermek neve:

 

 

 

Született:

 

 

 

Anyja neve:

 

 

 

Lakóhely:

 

.

Gondviselő elérhetősége (telefon ÉS e-mail-cím):

 

 

Mely tábor(ok)ba szeretne bekapcsolódni?

 

 

 

A regisztráció csak a regisztrációs díj befizetése mellett érvényes. A regisztrációs díj: 2500 Ft/fő. Bankszámlaszám: 63300075-11056407, Tájak, Emberek, Környezet Egyesület (TEKE); a közlemény rovatba szükséges beírni a gyermek nevét, és a tábor címét. A regisztrációt a tábor díjába beszámítjuk; indokolt esetben változtatások esetén a regisztráció átvihető másik hétre, visszafizetni azonban nem áll módunkban. Testvéreknél a második gyermek után érvényesíthető 10% kedvezmény.

Kérjük, hogy a regisztrációs lapot szíveskedjen visszaküldeni az veizert@gmail.come-mail-címre. Köszönjük!  

                        Táborszervezők

 

Hurrá, nyaralunk!

A nyári szünetben rengeteg tábor, nyaralási lehetőség várja az iskolásokat: sokan a téma miatt választanak egy-egy tábort, mások a pihenés, szórakozás miatt, megint mások azért, hogy amíg a szülők dolgoznak, a gyerkőcöt "biztos helyen" tudják. Választék tehát van, már csak dönteni kell. Hogy segítsünk a döntésben, ajánljuk a Tatabányán, a Dózsakerti Közösségi Házban szerveződő táborainkat. Képeink a korábbi táborok hangulatát idézik (kivéve az ősmagyar tábort, István és Orsi a képeken egy másik rendezvényen szerepelt).

zenei_sm.jpgsport_sm.jpghagyomanyok.jpg

Szólj hozzá!

Pillanatképek a tábori életből

2013.04.26. 12:44 vastamás

 

JELENKEZÉSI LAP

további info

A tábori életre nem a kemény munka a jellemző, hanem a pihenés, szórakozás, kikapcsolódás, élménygyűjtés. Ugyanakkor komoly szellemi tevékenység is kötődhet az itt eltöltött néhány naphoz, mint ez történt például a múlt évben: a srácok jártak ugyanis a többek között a Szabadtéri Bányászati Múzeumban, ahol a tárlatvezetők segítéségével bepillanthattunk a hajdani bányászok életébe, mindennapjaiba, láthattuk, hol és milyen eszközökkel dolgoztak, ilyen lakásokban laktak. S ha ez az "ismerkedés" nem is jár akkora "erőfeszítéssel", mint mondjuk egy matek felmérő, azért megmozgatja az agytekervényeinket. És az idén sem lesz ez másképp.

kamp19.jpg

Persze kicsit talán másképp lesz. Most másféle témákat is találtunk, amelyek felkelthetik a gyerekek érdeklődését. Ugyan ki ne lenne kíváncsi arra, miként életek, portyáztak, vadásztak eleink, hogyan gyújtottak tüzet a sátruknál, hogyan írták le élményeiket, miben hittek, milyen meséket mondogattak nemzedékről nemzedékre, milyen dalokat énekeltek. Most a "gyakorlatban" is láthatják azt, amit eddig csak a tankönyvek lapjain. Mindezt játékos, látványos formában, "interaktív" módon.

De hogy ne csak a fejünk "tornázzon", megmozgatjuk a lábakat is. Kirándulni megyünk a Mátyás-kútra, a Gorba-tetőre. Ha nem is lóháton megyünk, lóerőkben nem lesz hiány, de szükség lesz kemény lábmunkára is. 

Jut persze majd idő lazításra is, önfeledt szórakozásra a csocsóasztalnál vagy az udvaron, ahol kis házibajnokságokon mérhetik össze erejüket az ifjak. A sportcsarnokban kipróbálhatják azokat az edzőtermi eszközöket, amelyekkel a tatabányai sportolók készülnek fel a nagy versenyekre. 

A "zenés napokon" nemcsak a hangszerekkel, hanem a legfontosabb alapismeretekkel is megismerkedünk. Aztán megtanulunk "életet lehelni" a különböző holt anyagokba: gyárthatunk kis állatokat, virágokat, játékokat, díszeket gyurmából, papírból, rongyból, amit aztán haza is  vihetnek a gyerkőcök. 

kamp17.jpg

kamp13.jpg

tt_mikeszul4.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: ajándék tábor kézműveskedés

Tábori ajánló

2013.04.26. 12:39 vastamás

Táborok június végétől - sok sporttal, kreatív foglalkozásokkal, kirándulásokkal, hagyományaink megismerésével, zenével, kézműveskedéssel... 06-30/3737-038

A jurtatáborban megtudhatjuk, hogyan éltek eleink, hogyan raktak tüzet, miként nyilaztak, milyenek a magyar népmesék, hogyan kötődnek egymáshoz a természeti népek. Kirándulunk a Vértesben, megnézzük a skanzent, elmegyünk pecázni, s ha elfáradunk, mesét írunk, zenét hallgatunk, kézműveskedünk, hogy ne csak élményekkel, hanem ajándékkal térjünk haza...

tabor_400.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: programok tábor

Mi várja a gyerekeket a dózsakerti táborokban?

2013.04.19. 11:05 vastamás

Tudtad, hogy a kutatók több mint 200 ezer magyar népmesét gyűjtöttek össze, míg Németországban alig 6000 mesét sikerült összegyűjteni? Meséink gyökerei a távoli múltba, Európa és Ázsia peremvidékéig nyúlnak vissza: sok rokonvonást mutatnak a keleti népekkel, mégis teljesen egyedülállóak. A világon egyetlen más nép meséiben sincsenek Fanyűvők, Vasgyúrók, nincs Hétszünyű Koponyányimonyók: a kovácsok (tárkányok) olyan képességekkel és mesterségbeli tudással bírtak, hogy már-már a varázslóként tisztelték őket. Népdalaink, költészetünk is bámulatos képi és szókincsbeli gazdagságot, tájanként érzékelhető változatosságot mutatnak, amelynek szintén aligha vannak párhuzamai a világon: eredetük viszont igazolhatóan kelet felé mutat...

tt_olvas.jpg

A táborban ezeket a hagyományokat is érintik a vezetők szinte mindegyik turnusban: olyan dolgokat is megtudhatunk például a két jurtatáborban, a zenetáborban, amelyekre nem mindig hívják fel a figyelmet más helyeken. Persze mindezt játékos, szemléletes formában teszik. És hogy a mozgás, a látványosság sem maradjon ki, sok túrára, kirándulásra hívjuk a táborlakókat a Vértes erdeibe. Sokan nem jártak például még a Mátyás-kúton, a Gorba hegyen: most alkalom nyílik egy-egy egész napos barangolásra. Tavaly "csak" a Turul Parkerdőig merészkedtünk, de  a virgonc gyerekeknek meg sem kottyant ennyi "terhelés", ráadásul sokan jártak már arrafelé. A mostani túrákon viszont arra törekszünk, hogy a kevésbé ismert helyekre jellemző legendákat, történelmi adalékokat is összeszedjük és megosszuk a gyerekekkel. 

A magyar hagyományokhoz tartozik a rovásírás is: a táborban ezzel is foglalkozunk. Aki nagyobb figyelmet szán rá, akár meg is tanulhatja: a "rovásírás-tudók" szerint nem ördöngősség. Aki nem, az sem veszít vele, mert egy régi magyar kultúrtörténeti hagyományt ismerhet meg. Ez bár nem "kötelező tananyag" az iskolákban, annyit azért érdemes tudni róla, hogy nagyon fontos része volt eleink életének, annak, hogy olyan eredményeket értek el (és örökítettek meg), amely Európában ritkaságszámba ment.

Persze a mozgásról sem feledkeztünk meg. Akárcsak tavaly, az idén is lesz görkorcsolyázás, sorversenyek és játékos "erőpróbák" a Közösség Ház hatalmas udvarán, egy nap a Sportcsarnokban, ahol akár az konditeremben, akár az ökölvívóknál, akár a súlyemelőknél nézhetik meg, próbálhatják ki, milyen kemény munkát végeznek sportolóink a szép eredményekért. 

Valamennyi táborban lesz ezen kívül kézműves-foglalkozás (levezetésképpen), hogy mindegyik gyerkőc saját maga készítette ajándékkal zárja az itt eltöltött hetet. Megtanulnak dolgozni a különféle anyagokkal (papír, drót, hurkapálca, színes ceruzák stb),  amikből szép dolgok születhetnek. De emellett jut idő szórakozásra is, lesz például házi csocsóbajnokság, sakk, társasjáték, de még "klasszikus" mesefilmeket is nézhetünk, ha a kedvünk úgy hozza...

A táborokat iskoláskorú gyerekeknek hirdettük meg, de természetesen azok a gyerekek is nyugodtan jöhetnek, akik most ősszel mennek majd iskolába. Ők is részesüljenek ebből az élményből...

Szólj hozzá!

Címkék: nyár tábor mesék világa

Májusi programok a Közösségi Házban

2013.04.19. 10:36 vastamás

Bakos Attila író, filozófus lesz ismét a vendégünk előadásával. Május 2-án folytatódik a Jézus ismeretlen éveit feltáró ismertető. Egyre többen fogadják el azt a bizonyítható állítást, hogy Jézus 12 és 30 éves kora között Indiában, Tibetben és Nepálban tanult az ottani mesterektől. Ezeket az éveket számtalan tekercs őrizte meg az utókor számára  a buddhista kolostorokban: az iratok szerint Isszá néven járta be Indiát, felkeresett több tibeti és nepáli kolostort. E témában több könyv is megjelent, amelyek még a könyvtárakban is hozzáférhetőek. Bár a rendezvény "belépős", reméljük, sokakat érdekel a téma.

ELŐADÁS

• Május 2., csütörtök 18.30     
Jézus életének ismeretlen évei – Bakos Attila író, filozófus

A továbbiakban a Dózsakerti Közösségi Ház állandó csoportjai tartanak foglalkozásokat a hét szinte mindegyik napján.

KISMAMA KLUB (információ: Borka Lászlóné, 06-30/31-83-500)

• Május 7., 14., 21., 28., kedd 17.00-18.30

DÓZSAKERTI NYUGDÍJAS KLUB (info: 06-70/32-55-027)

• Május 8., 15., szerda 15.00-17.00;

• Május 25., szombat: bál

SÜNI ZENEBÖLCSI (információ: Dudinszky Nóra, 06-70/452-88-95)

• Május 2., 9., 16., 23., 30., csütörtök 10.00-10.30

BRUNO GRÖNING KLUB (információ: 06-30/85-33-402)

• Május 16., csütörtök 15.00-18.30

BABA-MAMA KLUB (információ: Borka Lászlóné, 06-30/31-83-500)

• Május 17., 31., péntek 10.00-12.00

LISZTÉRZÉKENYEK KLUBJA (információ: 06-30/37-37-038)

• Május 17., péntek 17.00-19.00

JSZ TÁRSASÁG (információ: 06-30/37-37-038)

• Május 11., 18, szombat 15.00-17.00

• Május 26., vasárnap 15.00-17.00

Szólj hozzá!

Címkék: programok Bakos Attila

Milyen programok lesznek még a Közösségi Házban?

2013.04.17. 11:31 vastamás

Programok a Dózsakerti Közösségi Házban

április 17., szerda 18.00
"A BELSŐ tisztaság - fél egészség - avagy a méregtelenítésről az orvos-természetgyógyász szemével" – dr. Czinege László

április 19., péntek 17.00
Lisztérzékenyek Klubja (információ: 06-20/225-48-28)

április 22., hétfő 17.00
Bánfi József festőművész kiállításának megnyitója – tárlatvezetéssel

április 26., péntek 18.00
A Pilis titkai. Hová tűnt Szentpál? Előadás egy méltatlanul elfelejtett, Buda közeli szakrális központról, amelyet Szentpál néven 350 évig ábrázoltak a magyarországi térképek. – Váry István

április 27., szombat 09.30-13.30
Ezoklub – Nász János spirituális kutató


A programokhoz a hozzájárulás 1000 Ft.

Szólj hozzá!

Címkék: programok kiállítás természetgyógyász

Bemutató órák után Bánfi József kiállítása

2013.04.14. 23:09 vastamás

Bánfi József különleges, korábban kiállításon még nem szereplő képeiből nyílik kiállítás a Dózsakerti Közösségi Házban. A művész-tanár az elmúlt napokban a középiskolás diákok részére tartott három kihelyezett órát. Az alkalmi tárlatvezetésen felvázolta a képek keletkezésének történetét, elemezte a mondanivalóját, az alkalmazott művészi eszközöket.

banfi.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás Bánfi József kihelyzett óra

Közeledik a nyári szünet – kezdődnek a táborok!

2013.04.11. 10:59 vastamás

A Dózsakerti Közösségi Házban június végén kezdődő, hat héten át tartó és különböző témákat kínáló táborok közül az egyik legérdekesebb az ősmagyar tábor. Ugrin Orsi és Barát István izgalmas tematikát állított össze: az öt nap alatt ismereteket szerezhetünk arról, miként éltek őseink, hogyan nézett ki egy jurta, milyen szabályok igazgatták az akkori hétköznapi életet, kezdve a tűzrakástól az állatokig, a mesék és az énekek világáig.

Persze ezen a héten (is) lesz kirándulás. Ez alkalommal a Vértesben barangolunk. (Már megrendeltük a jó időt is...)

Az ŐSMAGYAR TÁBOR június 24. – június 28. között várja az érdeklődőket. Milyen programok várják ezen a héten a magyar történelem iránt érdeklődőket diákokat?

1. nap
Délelőtt:
Tábornyitó. A jurta bemutatása, rend és szabályok. Mi a tűz? A tűzrakás tudománya. Tűz és tűzhely a jurtában, hajlékban, házban. Napi szertartások.

Délután:
Mit mondanak a fák? A tüzelők áldozata. Kapcsolatfelvétel a tűzzel. A gebe, a parázs és a táltoscsikó kapcsolata. Tűz a mesevilágban.

2. nap
Kirándulás Mátyás-kútra, közben: Koppányról, Istvánról, a megosztottságról és ennek feloldásáról

3. nap
Délelőtt: Rovásismeretek
Délután: Íjászat

4. nap
Délelőtt: Szakrális harcművészet
Délután: A pusztai nomádok világa (hitvilág, hétköznapok, harcászat)

5. nap
Délelőtt: meséink és dalaink titkai és igazságai
Délután: állatsegítő megtalálása, állattánc

Info: 30/3737-038; veizert@gmail.com

Szólj hozzá!

Címkék: tábor ősmagyar tábor

Szkíták, hunok, magyarok

2013.04.04. 10:17 vastamás

Szkíták, hunok, magyarok címmel jelent meg több magyarságkutató, filozófus, történész, régész és nyelvész  – Bakay Kornél, Bakos Attila, Eőry Szabó Ferenc, Golenya Ágnes, Grandpierra Attila, Ilon Gábor, Lakatos József, Mireisz László, Manuel Palacios, Szabó Ferenc, Ilon Gábor, Varga Csaba és Varga Géza – tanulmánya egy kötetben. A kiadványt Bakos Attila márciusi előadását követően mutatták be Dózsakertben is.

A könyv számos izgalmas és sokak számára kevésbe ismert tényt közöl. Idézzünk néhány gondolatot az előszóból: "A magyarok szkíták, a magyarok hunok. Elvitathatatlanul tagjai vagyunk a ma ismert világ legnagyobb múltra visszatekintő népközösségének. Könyvtárnyi szakirodalomból származó adatok - és nem csak magyar tudósok írásai - bizonyítják a fenti megállapítást. A magyarság által megőrzött őstudást hordozó nyelv, rovás, mesék, mondák, hagyományok, népművészet, népzene, krónikák, geszták kulturális kincsei együttesen igazolják, hogy a magyar műveltség a legősibb emberi civilizáció egyenes ági örököse..." (Eőry Szabó Ferenc).

A másik idézet dr. Bakay Kornél tollából való, és azért éppen ezt szúrtuk ki, mert tragikus módon világít rá a magyar oktatás fogyatékosságaira és a "művelt" nyugat arcpirító magyarellenességére. Bakay Kornél megemlíti, hogy Kőszegen bizonyos vendégeknek megemlítette Trianon tragédiáját, mire a vendégek egyike (egyetemi végzettséggel) azt válaszolta: "A trianoni diktátummal mi, magyarok azt kaptuk, amit megérdemeltünk. A magyarság nagy pofájáért" (sic!) járt nekünk a Trianon. A békeszerződés idején hatalmon lévő amerikai elnök, Wilson, a nemzetek önrendelkezési jogának nagy bajnoka 1920. május 1-jén elhangzott beszédében említi: "Az a véleményem, hogy a magyar népet ki kell irtani. Egyébkénég hozzáfűzöm, hogy a magyar nép ezer éve birtokolja a Kárpát-medencét, nem jogalap, mert jogtalan volt a birtoklása." Bakay ehhez teszi hozzá: ezen a gondolaton fordul meg a magyarság őstörténete, múltja is, és ezt halljuk a "művelt" nyugat és az új szomszédok eszmefuttatásaiban. Tanulmányában pontosan végigvezeti az olvasót történelmünk fontos állomásain egészen a XVIII-XIX. század fordulójáig, amikor történt egy nagy megroppanás a nemzeti tudat, a nemzeti hagyományaink, nemzeti forrásaink és a történettudomány állításai között. Ebből az álságos helyzetből azóta sem tudunk kikászálódni. Viszont szomorú tény, hogy a "művelt" nyugat a magyarok történetére vonatkozó (torz) állításait például román tankönyvekből veszi át: a gazdag hazai szakirodalom ellenére (László Gyula, Dümmerth Dezső, Kiszely István, stb.) a magyarok többségének sincs fogalma (ős)történetünkről, a felvidéki, erdélyi magyarság létezéséről? Vannak mulasztásaink, vitathatatlan: Trianon kapcsán a legnagyobb hibát azzal követtük el, hogy a hazát nem védtük meg fegyverrel. Károlyinak és részeges hadügyminiszterének, Linder Bélának, nem feloszlatni kellett volna a még ütőképes magyar sereget, hanem mozgósítani: nem engedni, hogy a románok a Nagy-Magyarországon keresztülgyalogolva kifosszák Győrt(!), majd továbbinduljanak Sopron felé, de Kapuvár után sikerült megállítani őket.

Grandpierre Attila az ősi magyar gondolkodás titkait vizsgálja - különösen érdekes az "egy" szavunk körüli bonyodalmak tisztázása, bár van más magyarázat is -, Varga Csaba a magyar nyelv ősisége mellett érvel, Eőry Szabó Ferenc az Arvisura világába kalauzol el minket. Varga Géza a piramisépítő népek kultúrájáról és a székely rovásírás elődjéről értekezik, Mireisz László a magyar ősvallás nyomába ered gazdagon illusztrált írásában. Bakos Attila a duna-völgyi civilizáció, valamint Sumer, Egyiptom és India kapcsolatait veszi górcső alá. Varga Géza és Manuel Palacios az indián-magyar írástörténeti kapcsolatokat elemzi: Golenya Ágnes a táltosok ecuadori barlangját mutatja be munkájában, ami Móricz János 1969-es felfedezésétől kíséri figyelemmel egy ősi (földalatti) civilizáció megismerésének, feltárásának folyamatát. Izgalmas kérdéseket feszeget Eőry Szabó Ferenc a teremtésmítoszok párhuzamosságait elemző tanulmányában is.  

A kötet roppant gazdag képanyaggal, sok, máshol még nem közölt adattal lepi meg az olvasót. Állításaik elgondolkodtatók, néha vitára sarkallók, de igaz: nemcsak igény, hanem égető szükség is van magyar múlt sarkalatos tényeinek tisztázására, a tudományos életet meghatározó kizárólagosságok megszüntetésére és önmagunk  - a magyar kultúra és múlt - jobb, hatékonyabb menedzselésére. Van nekünk saját mondanivalónk a történelmünkről: nem kell, hogy idegenek fessenek hamis és torz képet rólunk. A könyv egyik mottóját idézve: "Azé a jövő, akié a múlt!"

Veizer Tamás

Szólj hozzá!

Címkék: könyv

Áprilisi programok a Közösségi Házban

2013.04.04. 09:02 vastamás

Új előadást is indítunk áprilisban: dr. Czinege László orvos-természetgyógyász életvezetési és táplálkozási tanácsokkal segíti az érdeklődőket. A gyógyítónap a 10-ei, szerdai előadás előtt lesz, mint erre már volt példa. A részvételt előre be kell jelenteni. 

 

ÁPRILIS 10., szerda 13.00-17.00
      
Gyógyító nap - masszázs, csontkovácsolás, tibeti hangtálmasszázs, kineziológia, bioenergetikai kezelés... (bejelentkezéssel, 06-70/41-99-234) Ugrin Orsi természetgyógyász

ÁPRILIS 10., szerda 18.00
      
Őstudás zenés est - énekkel, zenével. Táltos dobolás – Barát István

ÁPRILIS 17., szerda 18.00
      
"A BELSŐ tisztaság - fél egészség  - avagy a méregtelenítésről az orvos-természetgyógyász szemével"
       Dr. Czinege László orvos-természetgyógyász

ÁPRILIS 26., péntek 18.00
      
A Pilis titkai – Váry István

Az előadásokhoz a hagyományokhoz híven 1000 Ft a hozzájárulás.

Szólj hozzá!

Címkék: orvos természetgyógyász

Vasárnaponként ezoterikus klub

2013.04.04. 08:51 vastamás

ariedna.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: programok

Jön a Mocorgó Mackó...

2013.03.24. 10:37 vastamás

A 2-3 éveseknek is kipróbálhatják a Micimackó fejlesztőprogramot a Dózsakerti Közösségi Házban, amely két részből áll: hétfőnként a Barangoló Zenede nyitja ki kapuit, keddenként pedig a Mocorgó Mackó Mozgásfejlesztő várja a gyerkőcöket - és szüleiket.

micimacko1b.jpg

micimacko2b.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: programok

Máris vannak jelentkezők a dózsakerti táborokba

2013.03.21. 21:02 vastamás

ujtabori1.jpg

A Tájak, Emberek, Környezet Egyesület (TEKE) az idén nyáron is megszervezi hagyományos nyári élményszerző táborokat az általános iskolásoknak a Dózsakerti Közösségi Házban.

Információ: 06-30/37-37-038.

A tematikus táborok:

ŐSMAGYAR TÁBOR – 2013. június 24. – június 28.

Jurta bemutatása; a tűzrakás tudománya és napi szertartások; a gebe, a parázs és a táltoscsikó kapcsolata; Szent István legendája; kirándulás; íjászat….

 ŐSTUDÁS TÁBOR – 2013. július 1. – július 5.

A jurtáról és szertartásokról; rovásírás; kirándulás; a világ természeti népeinek világa; mesék és népdalok titkai…

 TERMÉSZETJÁRÁS TÁBOR – 2013. július 8. – július 12.

Ismerd meg városodat és környékét – séták, kirándulások, térképismeret, pecázás, kézműveskedés…

 ZENÉS TÁBOR – 2013. július 15. – július 19.

Ismerkedés a különféle zenei stílusokkal, beszélgetések, énektanulás, zenehallgatás, meseírás, kézműveskedés…

 SPORT TÁBOR – 2013. július 22. – július 26.

Labdajátékok, görkorcsolya, gyerek aerobik, sorversenyek, játék játszótereken, beszélgetések az egészséges életmódról, ismerkedés a reformkonyhával…

 KÉZMŰVES TÁBOR – 2013. július 29. – augusztus 2.

A gyerekek hagyományos népi és a mai kézműves technikákkal ismerkedhetnek; délutánonként játék; rövid kirándulások…

Szólj hozzá!

Címkék: tábor

Új programok kicsiknek a közösségi házban

2013.02.28. 10:15 vastamás

fejl-1.jpg

fejl_2_sm.jpg

Szólj hozzá!

Táborozós körkép

2013.02.26. 06:00 vastamás

Részletek a nyári táborokról:
http://nyitnikek.blog.hu/2013/02/23/tortenelmi_kalandozasok_a_jurtatol_a_gorkorcsolyaig

tt_olvas.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: tábor

Gyerektáborok a Közösségi Házban júniustól

2013.02.26. 05:58 vastamás

tt_mikeszul4.jpg

Képünk egy mozzanatát örökíti meg a korábbi táborok eseményeiből. Sokféle téma közül válogathattak a gyerekek (és szüleik), az idén két új élményelemet is beépítettünk a kínálatba: az őstudás és az ősmagyar tábort, egészen különleges részprogramokkal. A gyerekekkel szakképzett tanárok foglalkoznak. Képünkön éppen Zsuzsa segít a kézműves foglalkozáson... 

http://www.facebook.com/Elmenytaborok

Szólj hozzá!

Címkék: tábor

ÉLMÉNYSZERZŐ NYÁRI GYERMEKTÁBOROK

2013.02.21. 14:43 vastamás

A TEKE-Nyitnikék Családi Napközi a nyáron foglalkozásokat szervez általános iskolásoknak. Heti turnusokban várják majd a gyerekeket a szervezők és a szakemberek, egész- vagy félnapos ellátással. Az egész nap itt lévő táborlakók természetesen reggelit, ebédet, uzsonnát is kapnak. A táborok helyszíne: Tatabánya, Dózsakerti Közösségi Ház. 

 A foglalkozások díjai: egész nap (7-től max. 16.30-ig): 19.500 Ft

Testvérkedvezmény: -10%!

 Regisztrációs díj: 2.500 Ft/gyermek.

 Jelentkezni regisztrációs díj befizetésével lehet (bankszámlaszám: 63300075-11056407, Tájak, Emberek, Környezet Egyesület (TEKE); a közlemény rovatba szükséges beírni a gyermek nevét, és a tábor címét. A regisztrációt a tábor díjába beszámítjuk. Testvéreknél a második gyermek után érvényesíthető 10% kedvezmény.

 

KEDVCSINÁLÓ TÁBORI AJÁNLÓ

 ŐSMAGYAR TÁBOR – 2013. június 24. – június 28.

Jurta bemutatása; a tűzrakás tudománya és napi szertartások; a gebe, a parázs és a táltoscsikó kapcsolata; Szent István legendája; kirándulás; íjászat….

 ŐSTUDÁS TÁBOR – 2013. július 1. – július 5.

A jurtáról és szertartásokról; rovásírás; kirándulás; a világ természeti népeinek világa; mesék és népdalok titkai…

 

TERMÉSZETJÁRÁS TÁBOR – 2013. július 8. – július 12.

Ismerd meg városodat és környékét – séták, kirándulások, térképismeret, pecázás, kézműveskedés…

 

ZENÉS TÁBOR – 2013. július 15. – július 19.

Ismerkedés a különféle zenei stílusokkal, beszélgetések, énektanulás, zenehallgatás, meseírás, kézműveskedés…

 

SPORT TÁBOR – 2013. július 22. – július 26.

Labdajátékok, görkorcsolya, gyerek aerobik, sorversenyek, játék játszótereken, beszélgetések az egészséges életmódról, ismerkedés a reformkonyhával…

 

KÉZMŰVES TÁBOR – 2013. július 29. – augusztus 2.

A gyerekek hagyományos népi és a mai kézműves technikákkal ismerkedhetnek; délutánonként játék; rövid kirándulások…

Információ:

TEKE - NYITNIKÉK CSALÁDI NAPKÖZI

cím: 2800 Tatabánya, Moravcsik utca 25.

Info: 30/3737-038, info@pontmagazin.hu, sopronivasmate@freemail.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: programok

Márciusi programok a közösségi házban

2013.02.21. 14:33 vastamás

A Dózsakerti Közösségi Ház márciusi programjai, új előadásokkal

 

MÁRCIUS 8., péntek 18.00
Módosult tudatállapotok. Profi meditáció – Dr. Révész István természetgyógyász

MÁRCIUS 13., szerda 18.00
Teremtő szertartás és meditáció. Tűzszertartás – Barát István

MÁRCIUS 21., csütörtök 18.30        
Jézus életének ismeretlen évei – Bakos Attila író, filozófus

MÁRCIUS 23., szombat 10.00-18.00
Gyógyító nap (bejelentkezéssel, 06-70/41-99-234) Ugrin Orsi természetgyógyász

MÁRCIUS 27., szerda 18.00   
Az Önvaló megismerése – Barát István

MÁRCIUS 29., péntek 18.00  
A Pilis titkai – Váry István PILIS-kutató

Szólj hozzá!

Jövőnk: a szerves társadalom

2013.02.05. 14:52 vastamás

Február 13-án, szerdán 18 órától ismét Pataki Antal tatabányai előadó lesz a vendégünk. Előadásának témája: Jövőnk: a szerves társadalom. (A spiritualitás és a hétköznapi élet szerves egysége).

Szólj hozzá!

Címkék: programok dózsakert

2013.02.05. 14:45 vastamás

Gyógyítónap Ugrin Orsolya és Barát István vezetével a Közösségi Házban, előzetes bejelentés alapján

gyógy0216x500.jpg

Szólj hozzá!

Őstudás zenés est – ének és ősi hangszerek segítségével

2013.02.05. 14:44 vastamás

Barát István és Ugrin Orsolya bemutatója

tb0211x500.jpg

A hozzájárulás 1000 Ft

Szólj hozzá!

Címkék: programok

Az évkör ünnepei - Barát István tolmácsolásában

2013.02.05. 14:35 vastamás

Barát István előadása a Közösségi Házban

evkor0218x500.jpg

A hozzájárulás 1000 Ft

Szólj hozzá!

Címkék: programok

Megnyílt Mákos Margit kiállítása

2013.02.05. 14:28 vastamás

Nagy érdeklődés mellett nyílt meg február 1-jén, pénteken Szabóné Mákos Margit  festőművész kiállítása a Közösségi Házban. A csaknem félszáz képet három helyiségben is megcsodálhatja a nagyérdemű: a nagyteremben, a folyosó-galériában és a nemrégiben felújított kisteremben. A látogatók így gyakorlatilag körbejárhatják az épület helyiségeit, elmélyültebben ismerkedhettek Mákos Margit sokoldalú alkotói világával.

Erre hívta fel a figyelmet köszöntőjében Turza Károly önkormányzati képviselő, aki a képek láttán személyes benyomásait osztotta meg velünk, valamint Pap Albert festőművész, ny. főiskolai docens, aki a pályatárs szemével értékelte Mákos Margit alkotásait. A rendezvényen Ugrin Orsolya és Barát István dobbal és énekkel idézte meg ősi dallamainkat.

A kiállítás április 15-éig tekinthető meg a Dózsakerti Közösségi Házban (naponta 8-16 óra között, valamint a rendezvények idején).

margo2.jpg

margo1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: programok kiállítás