A mai ember a korábbi korokhoz képest lényegesen több gabonafélét és jóval kevesebb húst fogyaszt, aminek következtében megnőtt a betegek száma. Dr. Tóth Csaba paleo szemléletű orvos több éves gyakorlat után ismerte fel, hogy az „akadémikus” orvoslás nem képes meggyógyítani a betegeket, hiszen csupán a tüneteket kezeli: az „evolúciós” orvoslás viszont a betegség okainak feltárásával képes kigyógyítani a pácienst. Ennek hatékony és egyre népszerűbb módja a paleolit táplálkozás.
Dr. Tóth Csaba a Dózakerti Közösségi Házban tartott érdekfeszítő előadásában arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy a napjainkra jellemző társadalmi, gazdasági és környezeti válság közepette a táplálkozás az egyetlen terület, ahol személyes befolyásunk lehet a megoldásra – az egészségünk révén. A szakember kiemelte: a sok szénhidrát, a cukor, a növényi olajok megnövekedett fogyasztása számtalan betegeség előidézője. Az orvosok a gyógyszerek felírásával „kezelik” a tüneteket. A különböző országok szinte lapátolják a pénzt az egészségügybe, ami statisztikákkal is igazolható.
A felmérések szerint sok betegség előidézője az, hogy a rossz beidegződések, üzleti megfontolások, tévhitek (koleszterin) miatt jóval kevesebb húst, állati zsíradékot, gyümölcsöt fogyasztunk. Az előadó kifejtette: 8 éves kor után az emberek tejcukorfelbontó képessége elhal, így valamennyien „tejérzékennyé” válunk, csak ez nem mindenkinél jelentkezik közvetlenül betegségként. Ha lemondunk a tejtermékekről, sokféle betegségünk megszűnik. Növeli a betegségek kockázatát az is, hogy a mezőgazdaságban a masszív műtrágyázással, vegyszerekkel igyekeznek növelni a termésátlagokat, az élelmiszerek minőségét az Európában engedélyezett 18 ezer féle adalékanyag felhasználásával, génkezeléssel „javítják”. Ehhez jön a gyógyszerek vegyi összetétele. A folyamatok ellenőrizhetetlenné váltak.
Mit nyújt ezzel szemben a paleolit életmód, a paleo szemléletű gyógyítás?
Dr. Tóth Csaba sokféle betegség okait elemezve jutott el a paleo szemléletig, aminek hatékonyságát a természeti népeknél végzett vizsgálatok is igazolják. A táplálkozási betegségek (magas vérnyomás, szívinfarktus, cukorbetegségek, allergiás tünetek, pajzsmirigy-betegségek, elhízás, rák, stb.) a paleo étrenddel akár örökre megszüntethetők. Kerülni kell a tejtermékek, a glutén tartalmú gabonafélék, a finomított cukrok, a burgonyafélék fogyasztását.
A paradicsom, paprika is egészségesebb, ha csak szezonálisan fogyasztjuk (a lektinek miatt). Együnk viszont bátran húst, zöldséget, gyümölcsöt, tojást, állati eredetű zsírt. Az étkezéshez jó ötleteket adnak Szendi Gábor könyvei is. A vegetariánus életmóddal kapcsolatban kifejtette: pótolni kell a húsfogyasztás miatt hiányzó fehérjéket – például a vérszegénység megelőzésére.
Információk:
www.paleocentrum.hu
www.paleovital.hu