HTML

Dózsakerti Közösségi Ház

A Dózsakerti Közösségi Házban megtartott programokról, eseményeiről számolunk be, közöljük a Dózsakerti Hírmondóban megjelent fontosabb cikkeket, fotókat, plusz a háttéranyagokat. Ezenkívül néhány városi hír, helytörténet is szerepel az írásaink között.

Friss topikok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Egy kiállítás képei: Tatabánya egykor és ma

2012.05.01. 00:00 vastamás

A Dózsakerti Közösségi Ház hosszú idő után ismét otthont adott kiállításnak: a Tatabánya egykor és ma című kiállítás-sorozatából válogatást kínált az érdeklődőknek Dallos István fotóművész.

A fotográfus szándéka ezúttal az volt, hogy átfogó képet nyújtson a különböző városrészek leginkább karakteres házairól, utcáiról, épületegyütteseiről, ipari létesítményeiről, ahogy azok kinéztek egykoron és kinéznek ma.

A megnyitón Schmidt Csaba polgármester külön kiemelte a Dózsakertet bemutató képeket. A mostani kiállításon a 60-as és a 70-es évekből látható több olyan korabeli felvétel, amely még a mostani lakótelep helyén álló családi házakat mutatja, egy másik felvételen már az első emeletes házak is feltűnnek. Hozzátette: valamennyi tatabányai számára érdekes a kezdetektől bemutatni egy új városrész születését.

A képsorozatok a maguk történetiségében mutatják be a Népház, a Cseri-strand, illetve a Gyémánt Fürdő részleteit, a Népházzal szemben lévő egykori villákat, a Cifra-palotát. Ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta: az egykori Tiszti kaszinó olyan állapotban van, hogy annak jövőjével határozottan számol a város; a bányászkórház azonban a többszöri sikertelen eladási kísérlet után mára annyira leromlott, hogy ott már csak bontás képzelhető el. Megemlítette: a napokban a megyei közgyűlés elnökével együtt járták be a helyszínt – a főépület első emeletén több centiméter vastag üvegszilánkon. A rombolás és a pusztulás itt már olyan mértékű, ami helyrehozhatalan károkat okozott az egykori patinás épületben.       

A megnyitón Dallos István a képekről mint kordokumentumokról, helytörténeti jelentőségű alkotásokról beszélt az érdekődőknek: a korabeli fotók Sebestyén Ferenc gyűjteményéből kerültek a Tatabányai Múzeum birtokába. A látogatók pedig mint „szemtanúk” idézték fel egy-egy régi épület, városrész múltját – az ifjúságukat...

(A kiállítás a Közöségi Ház újranyitásának alkalmából nyílt meg tavaly szeptember 24-én és november 5-éig volt látható. Az írás a Dózsakerti Hírmondó 2. számában jelent meg: az utánközléssel csupán dokumentálni szeretnénk a Házban történteket a kezdetektől...)     

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás

A bejegyzés trackback címe:

https://tatabanya-dozsakert.blog.hu/api/trackback/id/tr504481517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása