HTML

Dózsakerti Közösségi Ház

A Dózsakerti Közösségi Házban megtartott programokról, eseményeiről számolunk be, közöljük a Dózsakerti Hírmondóban megjelent fontosabb cikkeket, fotókat, plusz a háttéranyagokat. Ezenkívül néhány városi hír, helytörténet is szerepel az írásaink között.

Friss topikok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A változó Messiás-tudatról

2012.07.08. 20:20 vastamás

Bakos Attila: Jézus tanításai – A Biblia ellentmondásai


A Messiás-tudat változásairól is beszélt többek között Bakos Attila filozófus előadássorozatának két részében a közösségi házban. Elemezte a nyugati és a keleti vallások különbözőségeit, az Ószövetség és a Tóra kapcsolatát, a judeo-kereszténység alaptanításait, Ábrahám, Mózes és Pál apostol szerepét, valamint Nimród történetét.

Ha hihetünk a magyar ősgesztáknak, őseinket valamennyi a „nagy vadásztól”, Nimródtól (Ménróttól) származtatja. A leszármazottak listáját Hunor és Magor születéséig vezetik, innét pedig több más forrás is alátámasztani látszik ezt az eredethistóriát.

Az előadásokon Bakos Attila kitért Ábrahám valamint Saul=Pál szerepére is. Bakos Attila leszögezi, és ezt előadásában és könyvében (Magyarország harmadik szemmel. Koppány evangéliuma. Bp, 2011) pontosan meg is fogalmazta: a  keresztények vallása, saját tanúságaik szerint, a héberek vallásán alapul. A keresztények (és a zsidók) Mózest Jehova isten küldöttének, az egyetlen igazság szócsövének tekintik.

Napjaink vallástörténeti ismeretei alapján azonban már az is kétségbe vonható, hogy a Biblia öt könyvének szerzője valóban Mózes. Olyan uralkodók, városok és országok szerepelnek benne, amelyek Mózes korában nem is léteztek. Végül Mózes halála és temetése is le van írva bennük. Az első könyvben (Genezis) voltaképp két termetéstörténetről van szó. Más részeket is kutatva két ősréteg, a „jehovista” és az „elohimista” váltakozik bennük. A bibliai történetek – például az özönvíz leírása – jóval korábban és más kultúrákban keletkeztek, amelyeket csupán összegyűjtöttek. Mindezekből sok ellentmondás és következetlenség vezethető le.

Egyik legizgalmasabb és legrejtélyesebb része Mózes könyveinek a zsidók kivonulása Egyiptomból a 450 éves „rabság” után (Exodus). Az előadó felidézi Manetho egyiptomi pap feljegyzéseit, amelyek másképp mutatják be a zsidók kivonulását Egyiptomból. Az Ószövetség elfogadásához szükségeltetik kellő dogmatikus hit – ezt érezte valamennyi hallgató az előadás végére.

A vakbuzgó nyugati keresztények ugyanis makacsul Mózest tekintik az öt könyv szerzőjének, és azt állítják, ami le van írva, az mind isteni eredetű. Az amerikaiak 40%-a egyenesen istent tartja a könyvek szerzőjének. (Azok, akiknek ez mégsem megy le a torkán, elfordulnak a hittől és vallástól.) Pedig számukra fontos e könyvek isteni eredetének elfogadtatása, mert ezen keresztül vezetik le Jézus későbbi küldetését is (elsőként Lukács evangéliumában).

Az előadó leszögezte: fontos tudni, hogy Jézus tanításának semmi köze a mózesi eredethez, attól független, átélhető, gyakorolható és értelemmel megérthető spirituális egész – és sok párhuzamot mutat más (keleti) vallások tanításaival. A zsidók számára azonban nem ő az igazi Messiás: ők még mindig várják a maguk Megváltóját.  –más

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tatabanya-dozsakert.blog.hu/api/trackback/id/tr964636554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása