HTML

Dózsakerti Közösségi Ház

A Dózsakerti Közösségi Házban megtartott programokról, eseményeiről számolunk be, közöljük a Dózsakerti Hírmondóban megjelent fontosabb cikkeket, fotókat, plusz a háttéranyagokat. Ezenkívül néhány városi hír, helytörténet is szerepel az írásaink között.

Friss topikok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Pilis: a töviskereszt titka

2012.07.08. 20:14 vastamás

Nagy irodalma van már a Pilis titkainak, rejtélyes földrajzi elnevezéseinek, máig feltáratlan, inkább csak sejthető régészeti kincseinek. Ugyancsak a titok övezi a 2000-ben Pilisszántón talált „kereszteskő” lényegét. Ezekről a titkokről igyekezett lerántani a leplet Váry István Pilis-kutató, aki két előadáson keresztül is igyekezett bemutatni, hogy a 2000 szeptember 20-án a pilisszántói régi temető rendezése közben a földből véletlenül kiforgatott töviskoszorús kő milyen üzenetet hordoz, milyen eredetűek a szimbólumai.

A hazánkban egyedülálló ábrázolás szimbolikáját sokminden köti a pálosokhoz és a  Pilishez. Váry István igényes elemzésében a keresztek típusait vizsgálva feltárta a hallgatóság előtt, hogy milyen jelentéssel bírt bizonyos korokban a liliomos kereszt,
amely a töviskoszorús kövön is fellelhető. Kiemelte: annak is jelentősége van, hogy az ábrázolás nem szimmetrikus, hogy egyik felén belevésték a pilisi homokkőbe a jeleket, a másik felén pedig reliefként, domborműként jelenik meg.

De miért van olyan nagy ereje ennek a faragott kőnek és a rajta lévő töviskeresztnek? Milyen összefüggések tárulkoznak fel a Pilis és a töviskereszt egybevetésével? – tette fel a kérdést többek mellett a Pilis rejtélyeit több mint két évtizede kutató (és túrázó) tanár. A pilisszántói polgármester irodájában két évig őrzött titkozatos kő jelenleg a pilisszántói templomban látható, így van alkalom a részletes tanulmányozására.

A kő tanulmányozását izgalmassá teszi, hogy egy minden ősi hagyományban fellelhető szellemi jelképrendszer és egyedi életfa-ábrázolásra bukkant a kutató. A jelképek és szimbólumok jelentése a pécsi ókeresztény kőfaragásoktól a római középkori templomok fakazettás mennyezetein át a több ezer éves hun és a tibeti tantrikus ábrázolásokig vezet: sok részlet utal a közös eredetre.

A Pilis-kutatás újabb fejleményei alapján feltárhatók a szellemi megvalósítás és „visszatérés” útjának ösvényei a Pilisben, amelyeket a töviskereszt Pilisben lévő ábrájának pontjai jelölnek ki. Különös összefüggéseket tárt fel azzal, hogy a töviskereszt rajzát egybevetette a Pilis térképével, és kiderült: nagyon fontos földrajzi helyekre (hegycsúcsokra, vízlelőhelyekre, kálváriákra) mutatnak a különlegesen megfaragott kereszt csúcsai „a Föld szívén”.

Mindezek alapján állítható, hogy különleges, ősi metafizikai tudást rejt a kő. A kutató megismertette hallgatóságával, milyen benső megtapasztalásokat szerezhet az, aki bejárja a Keresztes-kő Életfájának ösvényét a Pilisben, és milyen azonosságok és többletek tárhatók fel a Kabbala életfa-rendszere és a pilisi kereszt pontjainak egybevetéséből. A június 29-ei előadásában Váry István az 54 km-es Nimród zarándokutat mutatja be. -er

Szólj hozzá!

Címkék: pilis dózsakert

A bejegyzés trackback címe:

https://tatabanya-dozsakert.blog.hu/api/trackback/id/tr874636540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása